Jag hade förmånen att vara med i Metros artikel Låt maten göra dig starkare mån 14 september, som handlar om kost och träning. Artikeln handlar om mat för motionären och tar upp några fördelar med att äta smart och näringsriktigt i samband med sitt träningspass.
Jag känner att det kan vara på sin plats att ge svar på några av kommentarerna som kom med denna artikel.
Ned(gångaren) är trött på artiklar om bantning och viktnedgång och berättar om hur hon/han själv lyckats att gå ned i vikt genom promenader. Grattis till dig! Artikeln fokuserar förvisso inte på viktnedgång, men det är roligt att höra att du har lyckats med just dina mål.
Mikaelj påpekar att det är ”tveksamt” om man ”skall äta socker efter träningen” och skriver:
Huruvida man skall äta socker efter träningen är högst tveksamt […]
Det finns inga belägg för att musklerna skulle återställas bättre med påfyllda glukoslager, däremot är det viktigt att man (som påpekas) äter protein, samt fett, för att kroppen skall
må bra.
mikaelj (2008-09-16 14:22)
Mitt svar till mikaelj är:
För en motionär bör tillsatt sackaros inte ingå i kosten alls, vare sig det handlar om träningsammanhang eller annars. Och är det återhämtning i form av glykogen du menar är kolhydrater en nödvändig komponent för att återställa just denna energireservoar. Om det är muskelproteinsyntes som avses, så är kolhydrater som näringsämne viktiga på grund av insöndringen av insulin som följer med dessa. Insulin, inte minst i närvaro av protein i allmänhet och BCAA (grenade aminosyror) i synnerhet, är anabolt och gynnar således muskelproteinsyntesen.
BCAA finns i ganska bra mängder i just mjölk.
Däremot är det inte nödvändigt för en motionär som tränar för att må bra till vardags att tänka i termer om BCAA. De följer med en blandad kost. För en idrottare kan det däremot finnas många fördelar med att välja särskilt BCAA-rika livsmedel (eller tillskott) för att optimera muskeltillväxten.
David undrar vidare om vanlig mat verkligen är det bästa för optimala träningsresultat och formulerar sig så här:
Är vanlig mat "det bästa" för optimala träningsresultat. Ställer mig tveksam till detta. Mjölk tar för lång tid för att brytas ner kontra exempelvis Vassleproteinpulver. Innehållet av leucin för optimal stimulans av proteinsyntesen. Räcker det med ett glas mjölk?
Vad gäller mat innan träning kommer ny intressant forskning hela tiden. Tveksam om 1-2 timmar innan är det mest optimala för muskeltillväxt. Likaså intag efter träning. Det optimala är trots allt direkt efter avslutad träning.
David (2008-09-15 13:22)
Mitt svar till David är:
Motionärer, som är den grupp som artikeln i första hand vänder sig till, är inte ute efter optimala träningsresultat. För någon som tränar några styrke- och/eller konditionspass i veckan för att det känns bra och för att det är hälsosamt är det inte nödvändigt att sikta in sig på idrottsoptimal kostföring.
Om du däremot är idrottare behöver du gå några steg längre än som beskrivs i just denna artikel, och då blir det intressant att tala om leucin (som är en av de tre BCAA och som är den kanske mest anabola av alla aminosyror). BCAA i mängder om mellan 6 och 27 gram har undersökts med avseende på den anabola effekten, och det har visat sig att muskelproteinsyntesen är proportionell mot intaget av BCAA efter träning – till en viss gräns. Den mängden BCAA motsvarar mycket stora mängder livsmedel. Ett glas mjölk räcker inte för att nå upp dit, och här kan tillskott bli intressanta att diskutera igen.
Samma resonemang kring skillnaden mellan motionärer och idrottare gäller för tidpunkten för energi- och näringsintag i samband med träning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar