torsdag 14 mars 2013

80/10/10-dieten och 30 bananer om dagen

Text: Anki Sundin, NGruppen
Visserligen är banan att betrakta som nyttigt på många sätt, men att mumsa i sig 30 stycken per dag måste väl ändå vilken person som helst ifrågasätta?

Jag hade förmånen att medverka i en intervjubaserad diskussion om den så kallade 80/10/10-dieten i tidningen MåBra. Dieten går ut på att äta 80 E% kolhydrater, 10 E% protein och 10 E% fett, och i sammanhanget ligger fokus på rå vegankost. Tydligen finns det därutöver en grupp människor som förespråkar banan som bas i kosten.

Som alla förstår är det en stor utmaning att gå från en "vanlig" (vad nu vanlig är...) kost till ett 80/10/10-upplägg - dels för att fokus på kolhydrater blir så stort, dels för att rå vegankost inte är det enklaste att livnära sig på för den som inte är van. Det går, så klart. Allt går. Men det torde inte vara optimalt för någon med tanke på den mycket låga andelen protein och svårigheten att täcka behovet av essentiella näringsämnen. (Vegankost behöver alltså inte vara fel på något sätt, men rå kost med den fördelningen blir ytterligare flera grader utmanande.)

Förespråkaren som kommenterar den här kosten hävdar utan omsvep att 80/10/10-dieten kan minska risken för en rad olika allvarliga sjukdomar. Så vitt jag vet har man inte studerat just det här upplägget vetenskapligt, så det har hon inget stöd för. Det är MYCKET allvarligt att slänga sig så lättvindigt med den typen av kommentarer.

Här kommer diskussionen i sin helhet. Vi fick frågorna var och en för sig, och därefter sattes svaren ihop oberoende av varandra. http://mabra.com/debatt-ar-30-bananer-en-halsosam-banankontakt/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar