onsdag 2 mars 2011

Vill du ha frukt fri från bekämpningsmedel?

Text: Anki Sundin, NGruppen
Bekämpningsmedel i och på frukt bör vi nog undvika att få i oss i största möjliga mån. Exakt vad hälsokonsekvenserna blir av att äta besprutade grödor blir vet vi inte, eftersom det är en riktig cocktail av kemikalier vi får i oss med maten. Däremot är det nog ingen som vågar påstå att det skulle vara negativt att minska exponeringen.

I Expressens artikel Så får du din frukt riktigt ren uppges att man behöver gnugga frukten för att rensa så mycket det går, och det uppges att man till och med kan tillsätta vinäger eller koksalt till sköljvattnet för att "reducera eventuella colibakterier, salmonella och virus med 90-95 procent". Detta enligt "studier från University of Florida", utan närmare specifikation.

1 av 25 grödor överskrider gränsvärdena
Att det finns bekämpningsmedelsrester i grödorna från konventionell odling råder det ingen tvekan om. 2006 genomfördes en kartläggning (1) som visade att 3.9%, det vill säga närmare 1 av 25, av de undersökta stickproverna innehöll rester i mängder som överskred MRL-värdena*.

Inga av de undersökta grödorna från organiska odlingar innehöll några bekämpningsmedelsrester. Det tyder på att odlingsprotokollen följdes i dessa fall, vill jag tillägga.

Tvivelaktiga rekord bland vindruvor och koriander
Upp till tio olika sorters bekämpningsmedel har upptäckts på en och samma frukt. I kartläggningen från 2006 var det vindruvor från Chile och koriander från Thailand som stod för detta tvivelaktiga rekord.

Därutöver är just citrusfrukter och bananer, men även paprika, exempel på grödor som besprutas kraftigt.

Konsten att undvika bekämpningsmedel i maten
Det finns sätt att undvika att få i sig bekämpningsmedel i maten. Välj Krav-märkta livsmedel eller åtminstone livsmedel som odlats "ekologiskt", vilket är en standard en aning lägre än Krav. Hårdast regelverk kring odling har protokollet för Demeter. Det förekommer säkert både fusk och misstag inom det här området också, men kartläggningen från 2006 talar i alla fall sitt tydliga språk - "organiskt" odlade grödor bidrar till att minska vår exponering för bekämpningsmedelsrester.

*MRL står för Maximum Residue Limits

Källor:
1: Andersson A, Jansson G och Jansson A. The Swedish Monitoring of Pesticide Residues in Food of Plant Origin: 2006. EC and National Report. Tillgänglig via slv.se.

Relaterade artiklar på NGruppens blogg:
Bananas! Om Dole, giftiga bananer och skönhet på bananers vis
Mögel och bekämpningsmedel i livsmedel
Från bekämpningsmedel till etik, moral och area
Bekämpningsmedel och en saga om paprika
Klimatvänlig mat

Relaterade artiklar på andra bloggar:
Örfilar och gladsparkar: Den nyttiga frukten

6 kommentarer:

 1. Det här är ett mycket viktigt och spännande område att forska kring! Allt är inte vackert som ser så ut... och metoderna för att producera mycket för bästa ekonomiska vinning är många. Inte endast hos odlarna.

  Exempelvis ökar allergierna ständigt och de gör väl inte det utan anledning?

  SvaraRadera
 2. Ailas - jag håller med om att det verkligen är ett intressant område. Huruvida allergier ökar på grund av bekämpningsmedelsexponering via livsmedel är långt ifrån utforskat, men att maten och föroreningarna vi äter med den säkert påverkar hälsan på olika sätt är nog inte helt långsökt.

  SvaraRadera
 3. Vindruvor är dessutom svåra att skölja... :(

  Det jag ofta ser och blir förskräckt är att många inte alls sköljer sin frukt! Vad tänker de på?

  Bra att du skriver om detta så kanske det får folk att tänka efter lite...

  /Artemis

  SvaraRadera
 4. Artemis - tack för din kommentar. Jag ser också ofta hur folk mumsar i sig frukt (med skal) utan att ens skölja dem. I bästa fall gnuggar de äpplet lite mot tröjan. Om det ger några hälsokonsekvenser på lång sikt är så klart svårt att sia om, men varför chansa, tänker jag.

  Hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 5. Nina Lezucha18 mars 2011 08:34

  Jag försöker att köpa ekologiskt och gärna KRAV.
  Men en del produkter finns inte som varken ekologiskt eller KRAV.:-(
  Egentligen är det helt otroligt att man ska behöva oroa sig för gift i VÅR mat.
  Dessutom undrar man ofta Om och hur ofta det görs kontroller.

  SvaraRadera
 6. Nina - utbudet på de flesta stormarknader är mycket bra, är min erfarenhet. Vilka varor saknar du?

  Med vänliga hälsningar
  Anki

  SvaraRadera