tisdag 15 mars 2011

Definitionen av Nutritionist

Text: Inledning av Anki Sundin, NGruppen, definition av Petra Lundström, Sport&Nutrition
Varje gång jag föreläser och presenterar mig som nutritionist och näringsfysiolog får jag frågan om det är samma sak som dietist. Men en nutritionist och en dietist har två helt olika utbildningar. Inom kollegiatet har vi länge varit överens om att vi måste bli tydligare med att beskriva vilka vi är och vad vi kan, och som ett led i detta har duktiga kollegan Petra Lundström sammanställt definitionen på nutritionist, både nationellt och internationellt. Jag vill tillägga att nutritionister som utexaminerades innan Bolognaprocessen (vilket jag själv gjorde) har en fil. kand. eller fil. mag. i nutrition. Jag har en fil. mag. i nutrition, dvs 160 "gamla" poäng, eller 4 års heltidsstudier, inom nutrition. Nu väljer studenterna mellan fil. kand. och master om 3 resp 5 år.

Så här lyder definitionen på nutritionist:
Nutritionister är specialister på kost och nutrition. Nutrition är ett tvärvetenskapligt ämne som utifrån naturvetenskaplig bakgrund knyter samman kunskap om kroppens hantering och behov av näringsämnen med kunskap om människors hälsa och matvanor. Utbildningen är naturvetenskaplig och behandlar ämnet utifrån molekylära, medicinska, epidemiologiska och folkhälsovetenskapliga aspekter.

I utbildningen läser man bland annat; biokemi, cell- och molekylärbiologi, humanfysiologi och livsmedelskemi.

Nutritionister kan arbeta till exempel inom forskning, idrott och utbildning inom universitet och högskola, eller inom livs- och läkemedelsbranschen. Men det finns också många andra möjligheter såsom produktutveckling, hälsoupplysning och information inom landsting och kommuner.

Utbildningen: Kandidatprogrammet i nutrition innebär tre års studier och 180 högskolepoäng, vid Stockholms universitet eller Linnéuniversitet. Därefter kan man söka till mastersprogrammet vid Stockholms universitet som är ytterligare två år studier och 120 högskolepoäng.

Utbildningsort: Vid Stockholms universitet är utbildningen inriktad mot folkhälsa och molekylär nutrition. I Kalmar är den är yrkesinriktad mot livsmedelsindustrin.

Intagningskrav: Grundläggande behörighet, Matematik D, Biologi, Fysik och Kemi B

Nutrition – summan av processer som är involverade i nedbrytning, omsättning, assimilering och utnyttjandet av näringsämnen. (Dorlands Medical Dictionary)

Internationellt är "nutritionist" ett osäkert begrepp. I många länder (Australien, Canada, England och USA) betyder det kostrådgivare. Det man bör använda som beskrivning på utbildningen är Bachelor’s degree eller Master of science in nutrition.

●I Norge har man en femårig naturvetenskaplig utbildning som motsvarar utbildningen till nutritionist i Sverige. Sista delen av utbildningen väljer man antingen klinisk eller forskarinriktning.

●I Italien och Frankrike är en nutritionist antingen motsvarande utbildning i Sverige eller en läkare som har specialiserat sig på nutrition.

●Registered dietitian (Australien, Canada, England och USA) motsvarar i Sverige en fil. kand. i nutrition med klinisk inriktning. Det motsvarar alltså inte legitimerad dietist, som i Sverige är en samhällsvetenskaplig utbildning.
Källor:
Dorlands Medical Dictionary

Saco: http://www.saco.se/templates/Ocupation.aspx?id=4062&epslanguage=SV

Studera.nu

9 kommentarer:

  1. Tusen tack för detta Petra och Anki!

    Jag har läst på Irland där den 4-åriga utbildningen som jag gick (BSc Nutritional Sciences, University College Cork, en naturvetenskaplig utbildning) är den enda i landet som ger rättighet att kalla sig nutritionist, något som fastställdes efter strikt utvärdering enligt UK standard, för att eliminera problemet med att folk med diverse bakgrunder kallade sig nutritionist utan att faktiskt leva upp till kriterierna.

    Där verkar inte förvirringen mellan nutritionist och dietist uppstå i samma utsträckning som här i Sverige, för jag får här ständigt förklara skillnaden mellan nutritionist och dietist. Det svåra uppstod när jag insåg att en dietist i Sverige inte riktigt är detsamma som en Reg. Dietician! Utomlands väger en Reg. Dietician i kliniska sammanhang tyngre än en Nutritionist (om man arbetar med ett lag där säg målvakten är diabetiker så måste man hänvisa denne till en Dietician, såvida man inte är Nutritionist med en Masters in Clinical Nutrition!) medan jag inte upplever att det är så i Sverige utan att man helt enkelt har olika expertisområden. Och jag bara hoppas att jag fattat det rätt då!? :)

    Däremot har jag ofta kännt här i Sverige att folk reagerar med mindre tilltro till uttrycket nutritionist för att dietist är det enda de känner till, så det är toppen att se denna utmärkta definition av nutritionist!

    -Sandra

    SvaraRadera
  2. Även om dietistutbildningen ligger under Samfak så vill jag som medlem i den kåren ändå kommentera att vi läser en stor del sjukdomslära och dietetik (ca 2 års heltidsstudier ägnar vi åt det). Egentligen ganska ologiskt att vi av någon anledning hamnat under Samfak men det är väl som det är. Bra sammanfattning, får själv som dietist ofta frågan om vad som skiljer och det är bra att kunna ge ett lite utförligare svar.
    //Emma

    SvaraRadera
  3. Sandra - tack så mycket för den återkopplingen! Det är verkligen Petra som ska ta åt sig av den äran. Det är hon som har jobbat med denna sammanställning.

    Vad spännande att du har läst på Irland!

    Håll gärna utkik efter Nutritionistföreningens Yrkes- och utbildningsbenämning, ett dokumet som är avsett att användas för dels kommande certifiering via Naturvetarna, dels för ansökan om Yrkesskyddad titel via Socialstyrelsen. Det är något vi verkligen behöver och som jag personligen och många med mig länge har sett fram emot.

    Med vänliga hälsningar
    Anki

    SvaraRadera
  4. Emma - tack för din kommentar. Min kollega Petra Lundström har också gjort en sammanfattning av vad en dietist respektive kostvetare är, och som jag snart kommer att publicera här på bloggen. Om du vill kan du också läsa den direkt på hennes egen blogg:

    http://blog.sportnutrition.nu/?p=137

    Med vänliga hälsningar
    Anki

    SvaraRadera
  5. Hej Anki. Som dietist måste jag också lägga in kommentaren att dietistutbilningen är en tvärvetenskaplig utbildning och inte en samhällsvetenskaplig utbildning (jag vet också att det inte är du som skrivit defitnitionen). Utbildningen ligger under samfak i Uppsala och Umeå, dock under medicinska fakulteten i Göteborg. En plats de flesta av oss känner oss mest hemma i. Ha det gott! Veronica

    SvaraRadera
  6. Hej Veronica!

    Gå gärna in på Petras blogg och kommentera detta. Hon håller på med korta, användbara sammanfattningar av de utbildningar som vi bland blir hopblandade med och blir säkert glad för återkoppling.

    http://blog.sportnutrition.nu/?p=137

    Må så gott!
    Hälsningar
    Anki

    SvaraRadera
  7. En liten kommentar till detta med den norska utbildningen:

    Själv studerar jag på Universitetet i Oslo (UiO) och är inte väl känd med Universitetet i Bergens (UiB) utbildning. Men på UiO väljer man mellan klinisk nutrition och folkhälsonutrition, inte mellan klinisk intriktning och forskning. Fördjupningskurserna i biologisk och molekylär nutrition går tidigare i programmet och konkurrerar inte med klinisk nutrition.

    I regel vill alla de som är behöriga också läsa klinisk nutrition. Detta är en kurs på 20hp som går på masterprogarmmets andra termin och det krävs klinisk bakgrund för att få läsa denna.

    (Se programupplägg: http://www.uio.no/studier/program/ernering-master/oppbygging/)

    Sen är det ju tyvärr sant att registered dietitian inte är samma som dietist. DRF har vad jag förstått lobbat flera år för att göra dietistutbildningen mer naturvetenskaplig samt längre.. vi får se om/vad som sker där framöver.. :)

    Själv ska jag i mitt "kliniska" masterarbete analysera suPAR, IL-6 och hs-CRP, inte helt typiskt dietistaktigt kanske.. gränserna är nog inte helt definierade. Men bra sammanfattning!

    SvaraRadera
  8. Erik - tack för din komplettering! Mycket värdefullt. Jag vidarebefordrar detta till Petra, som "äger" dokumentet och sammanställningarna.

    Ditt kommande mastersarbete låter mycket spännande. Vad kretsar din frågeställning kring i detta?

    Hälsningar
    Anki

    SvaraRadera
  9. Hej Anki!

    Tanken är att inflammation och progression av cancersjukdom ska minska efter en nutritionsintervention preop/prebrachyterapi på prostatacancerpatienter.

    Läs mer här: http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00433797

    Interventionen har redan fullförts så det är analyser som återstår.. :P

    Mvh Erik

    SvaraRadera