lördag 30 oktober 2010

Radiointervju om kost och träning med Anki Sundin

Igår var jag med i en radiointervjuChillaming, P4 Radio Stockholm, med David Fjäll, Lasse Persson och Martin Marhlo. Förutom att jag inser att jag pratar ganska fort ibland tycker jag nog att jag gjorde rätt bra ifrån mig :)

Temat för dagen var kost i samband med träning, och vi håller en allmän nivå. Inga BCAA eller molekylära mekanismer här, även om det förstås hade varit roligt. För mig.

Välj avsnitt från kl 15.30-16.00. Programmet börjar på tiden 6.40 efter nyhetsinslaget.

Bilden: Martin Marhlo gör diskret reklam för P4 Radio Stockholm. Bakom honom sitter Tomas Svensson.

Direktlänk till intervjun: http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=76&date=2010-10-29

Övriga radiointervjuer med mig om kost och träning på Martin Marhlos väg mot maraton:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=179&grupp=11750

2 kommentarer:

  1. Hej Anki! Vad har du gått för utbildning och vad hur ser möjligheterna till jobb ut om man läser något liknande idag? Jag funderar på att bli kostrådgivare eller näringsfysiolog. Tacksam för svar :)

    SvaraRadera
  2. Hej Malin!
    Jag har gått nutritionslinjen på Stockholms universitet och Karolinska institutet och har en magisterexamen i näringslära. Det är idag en 3- eller 5-årig utbildning där man antingen tar ut en kandidat- eller masterexamen.

    Nutritionist/näringsfysiolog och kostrådgivare är två helt olika yrkesgrupper och går inte att jämföra med varandra.

    Som nutritionist (som är samma sak som näringsfysiolog) kan man arbeta med vitt skilda uppgifter, från att forska på interaktioner mellan näringsämnen och läkemedel, till att driva eget företag och hålla föreläsningar, kurser och skriva böcker inom kost- och näringslära (som jag gör). Däremellan finns det karriärer inom såväl den offentliga som privata sektorn där den enda gemensamma nämnaren egentligen behöver vara kost- och näringslära, om än så långsökt. Jag har kollegor som intresserar sig för livsmedelshygien, till exempel. Många arbetar på Livsmedelsverket eller inom universitetsvärlden. En del nutritionister ägnar sig förvisso åt kostrådgivning, men det är ofta en av många verksamhetsdelar man har då.

    Som kostrådgivare är din enda uppgift att ge kostråd till människor på en grundläggande nivå. Den utbildningen är privat och löper över två veckor till runt ett år, beroende på vilken organisation du väljer.

    Du väljer egentligen således inte mellan att utbilda dig till kostrådgivare eller till nutritionist, utan fokuserar snarare på vilken nivå av kost- och näringslära du vill behärska och därmed vilket löneläge du eftersträvar och hur du vill kunna arbeta.

    Du bör känna till att det är en tuff marknad som en nutritionist har. Det är inte helt självklart ännu för företag att det är nutritionister de behöver när de söker personal till en viss tjänst. Däremot är utbildningen som sådan mycket bra, så är du intresserad av kost- och näringslära på en akademisk nivå är kandidat- och masterprogrammen i nutrition helt klart värda att överväga.

    Lycka till med ditt yrkesval!
    Med vänliga hälsningar
    Anki Sundin

    SvaraRadera