söndag 25 januari 2009

Rotationssdieter och allergi typ 3 (Tarmhälsa och övervikt, del 8)

Detta är den åttonde och sista delen i en följetong som handlar om tarmhälsa, allergier och överkänsligheter, olika tarmanpassade dieter och immunförsvar. I detta inlägg ska vi ta upp rotationsdieter och allergi typ 3.

Alla delar i denna följetong

Rotationsdieter
Tanken
med en rotationsdiet är att de livsmedel som du är typ 3-allergisk mot inte ska förekomma i din kost oftare än att din kropp kan hantera det. Du kan vara mer eller mindre allergisk – något som du är mycket typ 3-allergisk mot kan du i stort sett aldrig äta, medan något som du bara får en svag inflammation av kan få förekomma oftare och med jämna mellanrum i kosten. (Bilden lånad från www.gdargaud.net)


En individuellt anpassad rotationsdiet kan enligt förespråkarna tas fram med hjälp av ett enkelt venprov, som sedan testas mot olika antikroppar. I blodet har du ju antikroppar mot sådant som du är känslig mot, och genom att undersöka exakt hur känslig du är går det alltså att sätta ihop en kostplan där din kropp får all den vila den behöver från sådant som du annars skulle få en typ 3-allergisk reaktion mot.


Candidadieten är en ospecifik rotationsdiet
Rotationsdieter förekommer i andra sammanhang än vid uttalat erkända tarmsjukdomar. Candidaöverkänslighet är än så länge en kontrovesiell hypotes som återstår att bevisa, men det finns mycket som talar för att vissa människor är känsliga för candida.


Candida är en hel familj av svampar som finns i tarmen, av vilka Candida albicans nog är den mest kända. Vissa forskare menar att candida är en oskadlig organism som inte heller bidrar med någon särskild nytta, medan andra menar att det är en parasit som orsakar skador på tarmen. (Bilden lånad från www.lexand.se)


I paritet med uppfattningen att candida ibland anses vara skadlig har den så kallade candidadieten vuxit fram, en ospecifik rotationsdiet. Den tar inte hänsyn till IgG-antikroppar utan roterar bara livsmedel inom ett antal dagar. Den utesluter också socker och stärkelserika livsmedel, eftersom dessa näringsämnen anses vara svampens primära näringskälla. Många uppges må bättre av att följa en sådan kost, medan andra inte märker någon skillnad.


Allergi typ 3 – vad finns det IgG-antikroppar mot?

De vanligaste livsmedlen som människor har visat sig ha IgG-antikroppar mot är jäst, vete, mjölk och ägg, men du kan vara känslig mot praktiskt taget alla sorters livsmedel.


När får man symtom?

Eftersom symtomen uppges vara fördröjda upp till 72 timmar, kan det vara svårt för oss att själva sluta oss till vad vi är känsliga mot. Något du åt för tre dagar sedan skulle alltså kunna ge upphov till en inflammation och på det viset göra dig till exempel trött och hängig idag, enligt den här IgG-teorin.


Syns allergi typ 3 i vanliga allergitester?

Nej, det gör den inte. Det beror på att man i vanliga allergitester mäter IgE-antikroppar. Allergi typ 3 är kopplad till IgG-antikroppar.

Det betyder, att även om du i ett vanligt allergitest inte skulle visa dig vara allergisk mot mjölk eller vete skulle kunna vara typ 3-allergisk mot dem och därmed reagera med mer eller mindre uppenbara symtom när du äter dessa livsmedel.


Är allergi typ 3 mot vete samma sak som glutenintolerans?

Nej, det är det inte. Däremot kan du vara typ 3-allergisk mot vete (eller gluten) samtidigt som du är glutenintolerant. Du skulle också kunna vara typ 3-allergisk mot vete utan att vara glutenintolerant. Det betyder att ett glutenintoleranstest inte avslöjar en typ 3-allergi.

Många människor upplever att de mår bättre av att utesluta eller äta mindre bröd, trots att de inte är allergiska eller glutenintoleranta på det klassiska viset. Detsamma gäller mjölk och laktosintolerans.


Kopplingen mellan rotationsdiet och minskad allergi typ 3

Kopplingen mellan allergi typ 3, tarmbesvär och andra mindre uppenbart tarmrelaterade bekymmer såsom trötthet, ”dålig hy” eller övervikt, är inte helt etablerad utan är fortfarande föremål för diskussion. Tidigare i denna följetong har jag tagit upp fenomenet läckande tarm som förekommer hos många Crohns- och IBS-patienter, men att en sådan måste springa ur allergi typ 3 är inte självklart.


Alltså måste inte en rotationsdiet vara svaret på alla de sjukdomar och hälsoproblem som berörts i dessa inlägg. Däremot är det en säker modell att prova – det är inte farligt att lägga om kosten för att se om det blir någon förbättring.


Genom att rotera sin kost, det vill säga låta olika livsmedel förekomma olika ofta i kosten, minskar du exponeringen för sådant som du är typ 3-allergisk emot. På så vis kan tarmen få en chans att läka. Därmed ökar förutsättningarna för att mildra eller till och med helt bli av med symtom som urspringer från en läckande tarm och den inflammation som följer härav.


Individuellt anpassade rotationsdieter baserar sig på hur typ 3-allergisk du är mot ett flertal olika livsmedel, inte vad människor generellt verkar vara känsliga för.


Tips om du vill göra ett allergi typ 3-test

Om du vill testa dig för allergi typ 3, så är det några saker som du gärna kan tänka på inför valet av tester:


Välj ett test som:

1. baserar sig på alla undergrupper av IgG-antikroppar, inte bara t.ex. IgG4.
2.
täcker in så många livsmedel som möjligt. Nöj dig inte med ett 50-tal, utan satsa på ett hundratal. På det viset har du större chans att få IgG-svar på sådant som du brukar äta.
3. testar för
svensk matkultur (om det är framför allt en sådan du har). Exempelvis testar amerikanska företag huvudsakligen för amerikansk matkultur, och då är risken att man inte hittar allt som du är känslig mot.

17 kommentarer:

  1. Hur ser läkarna på IgG?
    Vad är bevisat?
    Och hur får vi symtom av IgG?

    Tack för informationen

    (Jag vet att vi inte kan så mycket om immunförsvaret alt kan skolmedicinen inte se i ett prov, som bevisligen fins)

    SvaraRadera
  2. Det verkar vara olika hur läkarna ser på IgG.

    Det finns starkt stöd för att IgG-allergi är en del av problematiken hos vissa människor med IBD.

    Din fråga om hur vi får symtom av IgG förstår jag inte riktigt - hur menar du? Hur vi får symtom rent immunologiskt, eller vilka symtom vi kan få?

    Med vänliga hälsningar
    Anki Sundin

    SvaraRadera
  3. ”IgE-antikropparna kommer sedan att känna igen det främmande ämnet och därefter aktivera mastceller som frigör histamin och andra ämnen, vilket leder till en inflammation. Histamin kallas för en mediator och är den huvudsakliga orsaken till de allergiska besvären. En vanlig typ av läkemedel är antihistaminer som blockerar kroppens histamin från att fungera.”

    IgG hur kan antikroppen je symtom? förklaring finns det?
    (glutenintoleranta kan vara ganska symtomlösa i början)
    Tarmfloran regleras av immunförsvaret utan att vi får symtom, mycket av det som immunförsvaret gör märker man inte.
    vh GJ

    SvaraRadera
  4. Då förstår jag din fråga.
    Den är så intressant att jag tänker skriva ett inlägg under veckan som kommer för att besvara den.

    SvaraRadera
  5. tack för sidan
    var kan jag testa mig typ 3?
    var kan jag läsa mer om rotationsdieten?
    Eva

    SvaraRadera
  6. Eva - det finns en återförsäljare som jag känner till för typ 3-test. De heter Testamed och du hittar dem på www.testamed.se
    Testet i sig heter ImuPro 300.
    Via återförsäljaren kan du säkerligen få tag på en terapeut som tillhandahåller testet för privatpersoner i närheten av där du bor. Lycka till med det!

    Hälsningar
    Anki

    SvaraRadera
  7. Hej!

    Fick fram dessa intressanta blogginlägg när jag googlade på rotationsdiet. Jag har fått tilltagande matöverkänslighet/typ 3 allergi under de senaste åren som ger eksem och tarmbesvär som symtom. Idag kan jag i princip bara äta ris, päron och flertalet men inte alla grönsaker och frön samt kött (vilket jag ogärna äter eftersom jag länge varit vegetarian). Jag har jobbat med kosttillskott av zink, b-complex, magnesium, selen, probiotika och enzymer som jag fått individuellt utprovade av en kinesiolog. Mitt tillstånd har dessvärre inte förbättrats - snarare tvärtom då jag utvecklat allergi mot flertalet av preparaten och tycks ha målat in mig i ett hörn med uteslutandet av födoämnen då jag utvecklat allergi mot all mat jag ätit för ofta.

    Min fråga till dig är om du har några råd till mig vad gäller /rotations/diet, boktips, tips om kostrådgivare, nutritionist, läkare eller något jag kan prova som jag ännu inte provat (Jag bor i Skåne).

    Många tack på förhand.
    Emma

    SvaraRadera
  8. Hej Emma!
    Tack för din kommentar.

    Jag vet inte vilket test du har gjort för att utröna vilka livsmedel du är känslig mot, men det jag känner till och som jag har någorlunda gott förtroende för är ImuPro 300. Distributör i Sverige är Edina Kuntscher. Du når henne på info@imupro.se. Du kan också kika på hemsidan, imupro.se.

    Med det testet får man med sig en rotationsdiet som ska vara anpassad för kunden som individ.

    Jag vill samtidigt påpeka att jag inte är knuten till detta företag på något sätt, så jag är ojävig här.

    Lycka till!
    Med vänliga hälsningar
    Anki Sundin

    SvaraRadera
  9. Hej Anki,

    tack för ditt snabba svar.

    Jag har inte tagit några labbtester, utan har testat fram allergier genom kinesioligskt test (dvs genom muskeltestning), samt att jag under de senaste åren lärt känna min kropp så väl att jag tydligt känner vad jag reagerar mot. Jag är därför egentligen inte särskilt motiverad till att ta tester bara för sakens skull, jag är mer intresserad av vad jag kan göra för att hjälpa min kropp att övervinna allergin.

    Men jag antar att göra ett sådant test sett ur ditt perspektiv är en förutsättning, det underlag som behövs för att kunna behandla rätt? Skulle vara tacksam om du ville utveckla vad som händer i nästa steg när man har gjort ett test, så att jag förstår arbetssättet.

    Emma

    SvaraRadera
  10. Hej Emma,

    Testet är ett blodprov, som analyseras med avseende på förekomsten av IgG-antikroppar. När detta är klart tar företaget fram en rotationsplan som är anpassat efter blodanalysens utfall för att minimera påslag av IgG-antikroppar och därmed de reaktioner som de medför.

    Det finns flera olika av IgG-tester på marknaden, och du bör i så fall välja ett som analyserar för alla subtyper av IgG, inte bara t.ex. IgG4.

    Med vänliga hälsningar
    Anki

    SvaraRadera
  11. Hej! Intressant blogg. Jag har en massa intoleranser mot livsmedel och har tagit ett IgG-test.

    Nu visar min son (11 mån) sammma symtom som jag hade, dvs förstoppning, prickar runt munnen och lite väsig andning. Har du något förslag på hur jag ska gå tillväga för att ta reda på vad han inte tål?

    SvaraRadera
  12. Annie - tack för din kommentar.
    Du bör göra en utredning via sjukvården i första hand. Här kan du få hjälp med de särskilda näringsbehov som små barn har om det skulle visa sig att han är allergisk eller överkänslig mot något.

    Lycka till!
    Med vänliga hälsningar
    Anki Sundin

    SvaraRadera
  13. Hej igen! Min son är nu utredd för mjölkproteinallergi, men inga reaktioner har visat sig. Hans läkare menar att det inte är någon mening att mäta IgG för att nivåerna kan variera mycket mellan olika dagar - således går ett IgG-test inte att tolka enligt honom. Så nu vet jag varken ut eller in. Finns det någon forskning kring detta med IgG och allergi typ 3 som jag kan ta med och visa läkaren?

    SvaraRadera
  14. Hej Annie!
    Jag har stor respekt för allergologer och hänvisar alltid till dessa specialister vid den här typen av frågor. Vill man gå vidare med IgG-undersökningar och är intresserad av forskningen kring sådana, är PubMed rätt sida att söka på. De studier jag har använt för den här artikelserien ligger under Referenslista:
    http://ngruppen.blogspot.com/2009/01/referenslista-till-tarmhlsa-och-vervikt.html

    Det är svårt att tolka IgG-svar, men det gör inte att det måste betraktas som onödigt. Varför inte prova med en eliminationsdiet baserad på en IgG-utredning, frågar jag mig, och se om det blir bättre?

    Hälsningar
    Anki

    SvaraRadera
  15. Hej! Det låter ju en bra plan. Kan ni rekommendera något specifikt test för IgG?

    MVH

    SvaraRadera
  16. Hej!
    Jag har klippt ett av svaren jag givit ovan här: Det jag känner till och som jag har någorlunda gott förtroende för är ImuPro 300. Distributör i Sverige är Edina Kuntscher. Du når henne på info@imupro.se. Du kan också kika på hemsidan, imupro.se.

    Med det testet får man med sig en rotationsdiet som ska vara anpassad för kunden som individ.

    Jag vill samtidigt påpeka att jag inte är knuten till detta företag på något sätt, så jag är ojävig här.

    Hälsningar
    Anki

    SvaraRadera
  17. Bra sida och bra tips, men det finns ytterligare aspekter på varför man inte tål olika födoämnen och det är kemikalier. Jag har hållit på avgiftat mig och avbröt processen för tidigt. Det ledde till förstoppning, trötthet och frusenhet och därmed mådde jag också sämre mentalt. Trots att jag åt socker-, gluten-, mjölk-, soja- och tillsatsfritt och mestadels ekologisk mat, mer grönsaker än kött. Nu har jag påbörjat avgiftning igen och magen börjar fungera, jag känner mig långsamt piggare i kroppen och psyket. Det är kombinationen av många små saker som gör att vi mår dåligt, oftast inte den enskilda faktorn. Det gäller att ha tålamod och testa sig fram.

    SvaraRadera