onsdag 16 februari 2011

Choklad medicin för hjärtat?

Text: Anki Sundin, NGruppen
Att choklad innehåller ”kärlekskemikalier” har många av oss hört - choklad är inte bara gott, tycker de flesta, utan gör oss också lyckliga. Den känslan kommer från hjärnans belöningssystem via bland annat kannabisliknande ämnen. Men det är inte bara hjärnan som påverkas av choklad, utan även hjärtat. (Bild lånad från goddag.bloggagratis.se)


Choklad bra för hjärtat?
I nya Läkartidningen (1) skriver Isak Lindstedt och Peter M Nilsson att kakao innehåller en rad intressanta ämnen ur ett hjärt-kärlperspektiv. De konstaterar att det ännu är för tidigt att använda kakao eller dess verksamma substanser som läkemedel, men framhåller en rad intressanta studier som visar en koppling mellan kakaokonsumtion och olika positiva effekter på hjärta och kärl.

Bland annat har man undersökt dess effekter på blodtrycksreglering, inflammationsgrad och skydd via antioxidativa egenskaper. (Jag hänvisar till artikeln i Läkartidningen för referenser till respektive påstående.) Här nämner de även verkan på NO-systemet, som också kan vara av intresse för den som tränar hårt. Vi har skrivit om NO i Nitrat gör grönsakerna nyttiga och NO som tillskott.

Mängder av antioxidanter
Att choklad förmodligen har en positiv effekt på hälsan har vi skrivit om på bloggen tidigare, så det är mycket spännande att Läkartidningen tar in en artikel om detta. (Bilden lånad från icakuriren.se)

Enligt den standardiserade ORAC-tabellen (2) innehåller kakaopulver imponerande 55653 ORAC-enheter per 100 gram, mätt som total-ORAC. Som mörk choklad är innehållet fortfarande 20816 ORAC-enheter, i runda slängar dubbelt mycket som de antioxidantrikaste frukterna. Till och med mjölkchoklad innehåller imponerande mängder antioxidanter, 7519 per 100 gram. Det kan vi för skojs skull jämföra med apelsin, 1819, eller blåbär, 9621. Den jämförelsen är som alla förstår så klart inte fullständigt lyckad ur ett näringsfysiologiskt perspektiv, men det kan ändå vara intressant för sakens skull.

Socker, socker, socker
Dock vill jag i skenet av den välförtjänt uppmärksammade sockerdebatten påpeka att framför allt mjölkchoklad, även om den innehåller den förmodat hälsosamma kakaon, också innehåller en hel del socker. De flesta av oss behöver dra ned på sin sockerkonsumtion, så argumentet att mumsa i sig en chokladkaka som mellanmål för att den innehåller mycket antioxidanter håller inte. Attans, också.

Referenser:
1: Lindstedt och Nilsson. Flavanoler, kakao och choklad påverkar hjärt-kärlsystemet. Läkartidningen. 2011;108:324-5.
2: USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2, may 2010, USDA

Relaterade artiklar på NGruppens blogg:
Choklad för din hälsa
Antioxidanter - grupper och källor
Antioxidanter vid träning hjälper inte
Nitrat gör grönsakerna nyttiga
Skillnad mellan socker och potatis

6 kommentarer:

  1. Kanon post! och vad trevlig att jag nu har en ursäkt att äta min mörka choklad till kvälls kaffet :)!

    SvaraRadera
  2. Hallå! I höstas påbörjade jag en topplista med Sveriges alla hälsobloggar. Nu närmar vi oss 600 st men där är fortfarande en hel del som saknas. Eftersom du skriver om hälsa så vore det kul om du ville vara med :) http://www.halsoartiklar.se/bloggar/

    SvaraRadera
  3. Stefan - tack för inbjudan. Jag har lagt till NGruppen.
    Hälsningar
    Anki Sundin

    SvaraRadera
  4. En sak som jag irriterar mig aningen på att det är svårt att överlag finna information över hur nyttigt kakao i sig är. Det skall alltid förknippas med socker eller onyttigheter. Ifall jag skulle äta i mig 150g kakaopulver under en dag.. Är det då bra eller dåligt? Visst skall man kanske inte överdosera (som med allt), men är det rentutav nyttigt? Eller är det enbart i små mängder? Hur stor påverkan har pulvret på upptaget av järn?
    Har tre frågor som jag gärna skulle vilja ha besvarade:
    1. Hur nyttigt är kakaopulvret i sig, och i vilka mängder kan man äta utan att oroa sig för eventuella gifter och dyl?
    2. Ifall man överdoserar vatten och/eller salt, men kompenserar det med det andra och på något vis lyckas uppnå en (skyhög) balans - är det mer okej då? Eller vad sker i kroppen då extrema mängder (läs: 2msk) samt 2-3 liter vatten samlas i kroppen? Om man inte mår dåligt på annat sätt än uppsvälldhet?
    3. Hur påverkas matsäcken och tarmar genom överdosering av energisnål mat såsom grönsaker? Exempelvis 2-3kg morötter eller lök? Rå som kokad?

    SvaraRadera
  5. Sanne - det låter som att du skulle vilja komma på en av våra utbildningar? :) De frågor du tar upp här tarvar ungefär en halvdag att gå igenom för att ge god och grundläggande förståelse. Hör av dig om du är intresserad.

    Med vänliga hälsningar
    Anki

    SvaraRadera