måndag 6 maj 2013

Smör eller margarin är inte frågan

Av: Anki Sundin, NGruppen

Smör eller margarin är inte frågan, hävdar jag och många med mig bestämt. Men nu tar Aftonbladet upp frågan igen och väver på nytt in begrepp som "fettskräck" för att få debatten att blossa upp för n:te gången. Det är inget fel på smör, men lär inte vara lättmargarinets fel att folk drabbas av diabetes, fetma och andra hälsoproblem.

Det är ingen inom forskarvärlden som inte känner till omega 6-fettsyrornas effekter på inflammationsprocesser och annat. Det som glöms bort, eller ibland avsiktligt verkar ignoreras i media och den allmänna debatten där alla idag verkar få ha en personlig åsikt som är lika tung som den samlade forskningsbulken, är att intaget av omega 3 är viktigt för att balansera fettsyraprofilen. Omega 3 får vi huvudsakligen inte från vare sig margarin eller smör, utan från andra livsmedel. Kan vi inte bredda diskussionen och tala om det som verkligen har betydelse för folkhälsan? Vilket smör eller margarin som ligger på brödet eller används i matlagningen lär vara en detalj i ett sammanhang där folk sitter för stilla, konsumerar runt 20 kg socker per person och år, röker och dricker för mycket alkohol.

Om någon undvika margarin till fördel för smör av andra skäl än fettsyrasammansättningen är en annan sak, men att det skulle vara omega 6-fettsyrorna i margarinet som är en betydande faktor för hälsan idag vill jag gärna se bra forskning på.

4 kommentarer:

  1. öh... det må vara att omega 6-bidraget från margarinet på mackan inte ger ett speciellt stort hälsofarligt bidrag. Lägger man därimot ihop alla bidrag, från margarin, vegetabiliska oljor, och omega 6 fett från djur och fisk uppfödda på majs, soja och spannmål så kan det säkert bli en ohälsosam balans som många tidigare har påpekat.

    Men det riktigt intressanta med den här frågan är ju att Livsmedelsverket alltid har framhävt hur himla nyttigt det är med margarin, utan evidens, och hur himla farligt det är med mättat fett och smör, utan evidens. Diskussionen kommer att fortsätta så länge Livsmedelsverket fortsätter ljuga.

    SvaraRadera
  2. Det är just med omega-6:omega-3 ration i en västerländsk kost som jag verkligen ifrågasätter livsmedelsverkets råd om att öka intaget av vegetabilisk olja. Rapsolja må ha en bra kvot av omega-6:omega-3, men den innehåller fortfarande massor av omega-6. Majs- och solrosolja innehåller också mycket omega-6. Jag tror inte att SLV medvetet har ljugit för oss eller mörkat något, men jag tror att önskan om ökning av margarin/vegetabiliska oljor kan ha en basis i tidigare forskning, som vi numera vet mer om. Det ska bli intressant att se vad SLV gör med NNR:5 och hur väsentligt råden kommer skilja sig från SNR (2004).

    Det examensarbete jag håller på att skriva just nu handlar dock om livsmedelsval och vi har fått mycket intressanta svar för just smör/bregott och margarin. När arbetet är färdigt och examinerat, första veckan i juni, kan jag maila över det till er.

    Själv håller jag mig till kokosfett för stekning, extra virgin olivolja till dressingar, avokado till maten och fet fisk två-tre gånger i veckan. Vidare undviker jag spannmål och äter naturbeteskött.

    SvaraRadera
  3. Jag har svårt att tro att ingen på SLV skulle ha kompetensen att följa frågan, det finns ju mängder av studier. Irene Mattisson på SLV har ju själv varit delaktig i en studie på området: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12588084

    SvaraRadera
  4. Hela frågan om margarinet är väl att molekylstrukturen på olika sätt är förstörd och därmed en byggsten för cellmembran, hjärnceller m.fl. som inte fungerar som den skall.

    SvaraRadera