torsdag 13 januari 2011

Bara halva sanningen om proteintillskott från SLV

Text: Anki Sundin, NGruppen
Livsmedelsverket intresserar sig för kost vid träning. De slår fast att ett tillskott av protein bara behövs om man inte "täcker sitt behov av kalorier" och hänvisar till Riksidrottsförbundets kunskapsöversikt Kost- och näringslära inom idrotten. Det är bara halva sanningen, hävdar jag och alla andra som kan sin idrottsnutrition. (Bilden lånad från livegood.com)

Den andra och helt avgörande halvan av sanningen är naturligtvis att man täcker sitt behov av protein, vilket hos en tränande person kan uppgå till 1.7 g/kg och dag enligt SOK 2009 och 2.0 g/kg och dag enligt Campbell 2007. Jag brukar hänvisa till båda när jag diskuterar frågan - behovet tycks ligga runt 2, plus-minus några tiondels gram. Men den förutsättningen står det inget om i Livsmedelsverkets skrivelse, vilket är synd. Sitt energiintag kan man mycket väl täcka med proteinfattiga livsmedel, men det blir det näppeligen några muskler av.

Dessutom hävdar Livsmedelsverket att mat är godare än proteintillskott. Då har åsiktsmaskinen bakom det uttalandet inte smakat sig igenom utbudet av proteindrinkar, för nog finns det de som med råge slår en äggmacka, rent smakmässigt. Men vad har det med saken att göra, frågar jag mig.

Källor:
Campbell B et al. International Society of Sports Nutrition position stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2007;4:8.
Kostrekommendationer för elitidrottare, SOK 2009

Relaterade artiklar på NGruppens blogg:
RF:s nya kostpolicy emot kosttillskott
mTOR: Protein och kolhydrater mest anabolt
Näringslära för kroppsbyggare och andra kraftidrottare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar