tag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post8366420981539120180..comments2023-07-28T12:57:02.629+02:00Comments on NGruppen: Simsalabim gör dig slim!...? - Mer om högfettkosterUnknownnoreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post-57657078904668421472009-10-07T13:19:11.524+02:002009-10-07T13:19:11.524+02:00Anonym:
Jag teoretisar kring ytterligheter. Visst...Anonym:<br /><br />Jag teoretisar kring ytterligheter. Visst, om du kan äta en kost du håller dig mätt på vid energiunderskott - gör det absolut! Statistik vad gäller övervikt och fetma talar för att det inte är så enkelt för alla - men man ska ju inte krångla till det om man inte behöver.Johan, NGruppennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post-70149254235961493322009-10-03T22:06:15.790+02:002009-10-03T22:06:15.790+02:00Du skriver "föredra matleda framför att gå hu...Du skriver "föredra matleda framför att gå hungrig på en traditionell kalorisnål diet."<br /><br />Lösningen är såklart att äta en varierad kost man håller sig mätt på - även på energiunderskott.<br /> Det funkar att äta så med kolhydrater i kosten också. Det gäller bara att välja "rätt" (i allmänhet så oraffinerat som möjligt).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post-13362525785457963822009-06-26T04:14:53.253+02:002009-06-26T04:14:53.253+02:00Jocke - tack för din kommentar. Kul att du gillar ...Jocke - tack för din kommentar. Kul att du gillar bloggen!<br /><br />Din fråga om ghrelin och leptin är mycket intressant. Därför skrev jag ett inlägg om det, direktlänk:<br />http://ngruppen.blogspot.com/2009/06/ghrelin-leptin-och-fettsyror.html<br /><br />Ämnet är så komplext att det egentligen skulle behövas en hel bok för att klargöra olika fettsyrors effekter på kroppen, men blogginlägget får tjäna som en aptitretare. Förhoppningsvis bringar det lite klarhet i dina funderingar.<br /><br />Med vänliga hälsningar<br />Anki SundinNGruppenhttp://ngruppen.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post-87383482896416405372009-06-25T10:03:12.970+02:002009-06-25T10:03:12.970+02:00Hej Joakim!
Jo, strikt räknat skulle jag se lågko...Hej Joakim!<br /><br />Jo, strikt räknat skulle jag se lågkolhydratkost som en "svältkost" (lågkalori) på ketoner men begreppet lågkolhydratkost som det används kan egentligen spegla allt som är mindre än våra rekommenderade 55E% KH.<br /><br />Ur viktsynpunkt hade det ju varit väldigt smidigt om man inte kunde lagra in fett utan KH men inte särskilt evolutionistiskt gynnsamt troligen. En ökad fettinlagring i samband med måltid betyder ju inte heller en viktökning som sådan - man måste ju se till fettförbränning och total energiförbrukning - bränner man fett ifrån blodet eller fettväven.. Det är som med koffein; koffein ökar fettfrisättningen men man (iaf inte jag) har inte sett att fettförbränningen skulle öka nämnvärt pga det.<br /><br />Jag är tyvärr för dåligt uppdaterad på leptin/ghrelin för att kunna ge dig några vettiga svar där, men Anki kanske kan sprida ljus över saken. Anki? =)<br /><br />Man brukar säga att mediumlånga fettsyror (t ex cocosfett) inte lagras in ngt vidare och de långa fleromättade (används till diverse signalmolekyler i cellmembranet) inte heller lagras in som triglycerider, alltså fettdepåer. Det är dock rätt svårt att svara på vad det exakt får för konsekvenser, ffa på kostnivå, där vi inte äter olika fettsyror för sig. <br /><br />Att olika fettsyror har olika signalerande roller i kroppen medför att de troligen kan påverka mättnaden olika men även där måste jag nog för tillfället göra dig besviken. Men dina frågor är ju helt klart uppslag till ett helt nytt blogginlägg! So stay tuned!Johan, NGruppennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post-18493567212240691632009-06-17T21:42:17.805+02:002009-06-17T21:42:17.805+02:00Hej NGruppen!!
Jag har läst och följt detta inläg...Hej NGruppen!!<br /><br />Jag har läst och följt detta inlägg med kommentarer och det är några punkter jag förundras av. <br />Först vill jag bara säga att jag är 1,85 m lång, väger 78 kg, har en smal benstomme och hög ämnesomsättning. Jag provade LCHF för att se hur det påverkade min hälsa och jag gick upp i vikt (lade på mig fett runt brösten och magen samt nedre ryggen) trots att jag åt minimalt med kolhydrater i 3 veckor. Dock kände jag mig mentalt lugn och sov bra.<br />Trodde inte man kunde lagra in fett utan kolhydrater men har förstått här på bloggen att så inte är fallet. Då undrar jag hur mättat fett påverkar ghrelin och leptin. <br />Jag undrar även om det finns en skillnad mellan fler/enkelomättat fett och mättat fett vad gäller mättnads- och fettinlagrings funktioner.<br />Ni skriver även att isokaloriska dieter inte resulterar i större viktminskning vid lågkolhydratkost med samma kalorimängd.<br />Är då LCHF en sorts svältdiet med ketoner.<br />Tycker det Anki skriver om huruvida livsmedel är biomarkörer för mättnad är väldigt intressant och har hela tiden intresserat mig för individuell kost. Så tror i mitt fall att jag kan äta en liten mängd kolhydrater med mycket protein och en större mängd fett än som idag rek. Vet dock ej i vilka proportioner fett samt prop. mellan mättade/fleromätt. samt enkelomättade fetter.<br />Slutligen vill jag bara tipsa om en intressant intervju med svenske triatleten Jonas Colting i amerikansk media där han beskriver LCHF i samband med träning: <br /><br />http://www.thelivinlowcarbshow.com/shownotes/wp-content/uploads/llvlc262-jonas-colting.mp3<br /><br /><br />Tack för en jätte-intressant och bra blogg.<br />Mvh JockeJoakimnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post-74291348334966238712009-04-20T18:34:00.000+02:002009-04-20T18:34:00.000+02:00Johan - Jag håller med min kollega Johan Hurtigh. ...Johan - Jag håller med min kollega Johan Hurtigh. Dessutom ifrågasätter jag begreppet "människofrämmande kolhydrater". Det är farligt att dra alla över en kam. Många lever och har hälsan med en relativt hög kolhydratkonsumtion, även i form av sådana som i en del kretsar anses vara förbjudna. <br /><br />Jag tror att det är viktigt att vi accepterar att inte ett enda kostupplägg är optimalt för alla individer. En del mår uppenbarligen bra av att skära ned på kolhydraterna i allmänhet och välja bra kolhydrater i synnerhet, medan det finns andra som behöver mer av dessa näringsämnen än som förespråkas i en del LCHF-sammanhang.Anki Sundinhttp://ngruppen.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post-73817279573807514412009-04-20T10:05:00.000+02:002009-04-20T10:05:00.000+02:00Det är ganska väl beskrivet hur insulin hämmar fet...Det är ganska väl beskrivet hur insulin hämmar fettförbrännande system till förmån för kolhydratförbrukning och isokaloriska dieter har inte visat på någon skillnad i viktminskning. Jag tycker detta starkt talar emot teorin att insulin behövs för fettinlagring och att man stänger av sin förbränning.<br /><br />Jag har dessutom mycket svårt att förstå hur en ökad intransport (tillgänglighet) av kolhydrater till kroppens celler skulle minska "all förbränning" så som du beskriver. Att kroppen skulle gå ner på sparlåga för att maximalt lagra in överskottsenergi verkar lite långsökt.<br /><br />Jag har heller inte sett något stöd för att kroppen markant skulle öka sin förbränning vid energiöverskott i avsaknad av insulin, och bara "bränna av det".<br /><br />Det cirkulerar tyvärr en massa konstiga teorier om insulin och viktminskning men det finns i stort sett inget vetenskapligt stöd för det flesta av dessa, samtidigt som det finns en uppsjö av faktorer som talar emot.Johan, NGruppennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post-53152757438063240022009-04-19T11:49:00.000+02:002009-04-19T11:49:00.000+02:00Problemet med insulinstegring vid kolhydratintag ä...Problemet med insulinstegring vid kolhydratintag är inte bara att fettförbränningen stängs av, all förbränning stängs av. Detta gör att du har ett energiöverskott finns tillgängligt varvid detta öveskott lagras in som fett, även om det är kolhydrater du äter.<br /><br />Ganska fort blir man hungrig igen eller sötsugen vilket säkert många känner igen sig i. <br /><br />Med en kost utan människorfrämmande kolhydrater iform av socker, spannmål,ris eller potatis och med större andel får man inte bara en bättre mättnad, lugnare mage, ett jämnare humör utan blodsokcer dippar. Man får också en bättre fettförbränning vilket leder till viktnedgång eftersom man får en mkt bättre förbäning och användning av det kroppslagarde fettet.<br />Något som är mkt svårt med sk normaldiet.<br />PS. Suget försvinner så man äter inte mer än behöver. Istället för att leva för att äta så äter man nu för att leva.Johannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post-72094525498736834202009-04-14T21:00:00.000+02:002009-04-14T21:00:00.000+02:00Fetma har helt klart en koppling till immunförsvar...Fetma har helt klart en koppling till immunförsvaret. Fettväven producerar flera komponenter som har en signalerande roll iimmunförsvaret, varför fetma kommit att betraktas som en inflammatorisk sjukdom.<br /><br />Kopplingen till ödem kan jag dock inte uttala mig om närmare men jag antar att bland alla de positiva effekter man får av en viktminskning är det inte otänkbart att besvär med vätskeretention i form av ödem kan lindras. Jag tror dock inte att ödem skulle utgöra merparten av övervikten, pga att ödem ser annorlunda ut än en "klassisk" fetma.<br /><br />Varför mycket kolhydrater mättar dåligt är mycket intressant. De mest troliga kandidaterna bakom detta är insulin och/eller blodsockernivån. Vi har troligen inte haft tillgång till så mycket och snabbt digererbara kolhydrater som vi har idag, i form av mjöl, pasta, socker.Johan, NGruppennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post-71626763347321002052009-04-12T18:59:00.000+02:002009-04-12T18:59:00.000+02:00Vätskeansamling typ ödem kan kanske förklara en de...Vätskeansamling typ ödem kan kanske förklara en del viktminskningar, (framförallt stora snabba viktnedgångar)<BR/>En förändrad kost (förbättrad) kan minska ödem tror jag, det kan sen förklara en del viktminskningar trots överätning.(vätskeförlusten är större än fettökningen)<BR/><BR/>En del feta tror jag lider av ödem, som jag tror har ett samband med immunförsvaret, är det något som dom inte tål i maten eller påverkas tarmfloran av kostbyte typ LCHF?<BR/>Tarmfloran hänger sen ihop med immunförsvaret.<BR/><BR/>Äter man en stor måltid med mycket kolisar, varför blir man hungrig innan energimängden är förbrukad?<BR/>Vi är inte konstruerade att äta så mycket kolhydrater?<BR/>Vi har fel i vår metabolism pga kemikalier?<BR/><BR/>Vi borde vara konstruerade för att lätt kunna använda fettreserven som bränsle utan att må dåligt, för lågt blodsocker skulle vara en nackdel vid jakt.GJnoreply@blogger.com