tag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post7432395391461677968..comments2023-07-28T12:57:02.629+02:00Comments on NGruppen: Sviker Marit Paulsen eko-konsumenterna?Unknownnoreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post-85667053050867269852009-05-28T08:54:35.680+02:002009-05-28T08:54:35.680+02:00Jag håller med om att mat inte behöver kastas förr...Jag håller med om att mat inte behöver kastas förrän den faktiskt har blivit dålig. Mjölk som är två veckor "gammal" enligt bäst före-datumet kan vara färsk när man öppnar paketet. På samma sätt kan den vara dålig innan datumet har gått ut om den har hanterats ovarsamt någonstans i kedjan. Att lukta och smaka på mat är sannolikt det bästa sättet att avgöra om den är ätbar eller inte.<br /><br />Att tillaga större måltider än man ska äta för stunden är ett "energitips" som ges ibland för att inte behöva använda ugn och plattor mer än nödvändigt. En del har valt att ta fasta på det, och jag tycker för egen del att det låter klokt i många avseenden. <br /><br />Du har också en intressant syn på raffineringen av våra livsmedel. Kanske är vi lite för bortskämda?<br /><br />Med vänliga hälsningar<br />Anki SundinNGruppenhttp://ngruppen.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2784660758052197475.post-78047317024202641282009-05-27T15:53:59.337+02:002009-05-27T15:53:59.337+02:00När den ser dålig ut eller luktar illa. Många som ...När den ser dålig ut eller luktar illa. Många som köper grönsaker kastar bort delar av dem i tron om att de inte är ätbara. Många delar som blasten på rotsaker, stocken på broccolin tex är fullt ätbara.<br />Min tallrik är alltid tom när jag går från matbordet :)<br />Resterna i kokkärlen brukar slinka ner som kvällsmat eller lunch nästa dag. Det känns lite som om många är rädda för att spara mat, och att kunskapen om hur mat som en gång tillagats ska kylas ned och behandlas är låg.<br />Det som gör det lite ohållbart med ekologiskt jordbruk i dagsläget är väl att större delen av skörden raffineras och putsas bort till förmån för ett "aptitligare" utseende. Människor är bortskämda med att hela tiden ha fina färger och lätttillgängliga livsmedel.<br />Om vi slutar med denna mani blir det nog lättare att tillfredställa behoven av mat mer ekologiskt.Larshttps://www.blogger.com/profile/17723446928586080548noreply@blogger.com